Jak zaaranżować. Biorąc pod uwagę powierzchnię ma się kilka możliwości.
W małej kuchni konieczne meble na wymiar to już standard. Dokładnie planując rozmieszczenie szuflad, szafek uda się maksymalnie wykorzystać przestrzeń zachowując wysoki poziom estetyki. Dobrze sprawdzają się meble, które zajmują całą ścianę, łącznie ze sprzętem AGD.
Podział kuchni na dwa sektory pozwala na łatwą organizację pracy, a także optycznie powiększa kuchnię. Jeśli ma być to
kuchnia otwarta, np. z niewielką jadalnią, można zaprojektować meblościankę, która pomieści wszystkie elementy, łącznie z blatem i zlewem. Nie zawsze jest to wykonalne ze względu na wymiary kuchni, kiedy kształt kuchni jest bardziej kwadratowy, niż prostokątny. W małej kuchni dużą rolę odgrywa dobór koloru i oświetlenia. Jasne światło i kolory optycznie powiększają.
W dużych kuchniach warto pomyśleć o wyspie. Można się też zdecydować na popularne ostatnio zestawy mebli modułowych. W przypadku stylu nowoczesnego im mniej różnych dodatków, tym lepiej. Dlatego w dużej kuchni elementem dekoracyjnym może być punktowe oświetlenie, ciekawe zestawienie kolorów, materiałów. Dobrze sprawdzają się także gładkie fronty, na wysoki połysk szczególnie elegancko prezentują się na meblach z litego drewna np. dębu w ciemnym kolorze. Wszystko zależy od tego, jaki chce się uzyskać efekt i jakim kosztem.