andrzejowy pisze:A te noże ceramiczne co się teraz pojawiają to duża różnica jest w porównaniu do 'klasycznych'? Rzeczywiście warto wydać te kilkadziesiąt złotych na jeden nóż?
Moim zdaniem nie warto. Miałem noże ceramiczne (nie ja je kupiłem) i zgodnie z moimi przewidywaniami trafiły do utylizacji w dodatku bardzo szybko.
(To jest kolejny marketingowy shit. Nie wiem ale chyba to wymyślili żeby upchnąć ludziom nadmiar ceramiki albo zwyczajnie szybko zarobić na naiwności ludzkiej. Innego sensownego wytłumaczenia nie znajduję).
Ale do rzeczy.
Ceramiczny nóż ma ostrze bardzo ostre tylko na początku i przez krótki czas. Szybko się tępi i nie naostrzysz go zwykła ostrzałką. Nóż ceramiczny delikatnie traktowany, a mimo to szybko się kruszy. Pierwszy ukruszył się czubek nożna, następnie fragmenty ostra w kilku miejscach. Nie pamiętam dokładnie ile czasu, ale po kilku miesiącach nóż nie nadawał sie do użytku. U znajomych wszystkie noże też szczerbate i tępe gorzej niż stalowe ostrza. Nie wiem jak oni tym cokolwiek kroją...
Ktoś powie że ceramika nie wchodzi w reakcje z cytryną tak jak nóż stalowy.
Stal stali nierówna. Ten nóż
http://www.victorinox.com/ch/product/Cu ... /5.5203.26
jest ze stali obojętnej tzn nie zauważyłem żeby z kwaśnymi produktami wchodził w tzw 'reakcję'. Chciałbym sie przyczepić do tego noża ale nie znajduję powodów.
Jednak noże z ikea tak jakby zmieniają smak kwaśnych produktów tzn czuć specyficzny zapach metalu tego ostrza przy zetknięciu z kwaskiem z cytryny. Wizualnie też widać że są z innej ciemniejszej stali, niż ten victorinox w linku powyżej.
Nóż stalowy naostrzysz w chiwlę i masz jak nowy w dodatku znaczenie ostrzejszy niż miesięczny nóż ceramiczny.
Ostrzałkę do zwykłych stalowych noży polecam tego typu z krążkami
Wystarczy chwila i prawie można się golić nożem.
http://www.ikea.com/pl/pl/images/produc ... 994_S4.JPG
http://www.ikea.com/pl/pl/images/produc ... 322_S4.JPG