Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Odprowadzenie kanalizacji sanitarnej z budynku projektuje sie na głębokości 1,4m ze względu na przemarzanie
adamis pisze:Odprowadzenie kanalizacji sanitarnej z budynku projektuje sie na głębokości 1,4m ze względu na przemarzanie
Być może takie jest oficjalne uzasadnienie tej bzdurnej normy,ale napewno nie ma to nic wspolnego z rzeczywistością.Czy ktoś wie na jaką głębokość przemarza w Polsce grunt?Napewno sporo mniej niż 1m.
Przy -24 przedostatniej zimy kolegi firma kopała rowy pod światłowody.Zmarzlina sięgała max. 30 cm.
adamis pisze:No i taką odpowiedź mi chodziło,wasser.Czyli te 1,4m jednak może być bez sensu w niektórych rejonach?
Rom-Kon Remonty pisze:Na odpowiedzialność mojego klienta położyłem rury od kanalizy ok.40cm poniżej gruntu. Wyszły przeróbki i szambo znalazło się ok. 8m (spadek ok.2%) od budynku a nie zakładane 2m. Szambo było zbyt płytkie by ograniczać jeszcze pojemność obniżając wlot rury. Na moje sugestje co do przemarzania... stwierdził że to jego problem a jeśli rzeczywiście to puści kabel grzejny. Sam osobiście rury otulił w styropian 5cm (zrobił normalne korytko) na wierzch poszła jeszcze płyta 5cm styropianu i przysypane ziemią. To było chyba ok. 7 lat temu.Podobno mu nie zamarzło... chyba że się nie pochwalił! Ale nie posądzam go o to. Za to u mojego ojca żeliwniaki zamarzły poniżej 70cm... Wielkopolska - pierwsza strefa przemarzania (80cm) rury powinno się kłaść na 1.1m
Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości