Dzień dobry, szukam porady jak skutecznie trwale zabezpieczyć skarpę przy domu. Dom znajduje się nad rzeczką, której koryto jest położone okolo 20-25 metrów w dół od domu. Zdjęcie pokazuje odległość pomiędzy domem a górną 'krawędzią' skarpy która bardzo powoli ulega obniżaniu się, powiedziano mi że jest to poprzez erozję powierzchowną spowodowaną wodą z połaci dachowych / rynien.
Z tego co już wiem w takich przypadkach najlepiej stosować płyty ażurowe ('jumby'), lub elki betonowe. Zauważyłem już kilka projektów gdzie użyto jumby, lecz różnica polega na tym że w tych miejscach wzmocnienie zbudowanie z jumb zawsze ma jakieś 'oparcie' na samym dole, np. z betonu lub naturalne podłoże/płaszczyznę na której cała budowla może osiąść.
W moim przypadku jest to problem bardziej nietypowy, jest trochę inaczej - na samym dole skarpy są wzmocnienia typu metalowe siatki kosze z kamieniami, ale nie wiem czy jeżeli położy się jumby powyżej tego, czy ciężar nie spowoduje osunięcia się wszystkiego do rzeki.
Może zwyczajne wyolbrzymiam problem, ale z drugiej strony też chę być pewien że rozwiązanie będzie skuteczne i jeśli położy się płyty ażurowe to zostaną tam gdzie będą zamontowane.
Jak to poprawnie zbudować? Czy są np kotwy które stosuje się aby przytwiedzić jumby tak żeby sie z czasem nie osuwały?
Pozdrawiam