Instalacja wodna zawór wody na tarasie

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Vanquish12
Początkujący
Początkujący
Instalacja wodna zawór wody na tarasie

autor: Vanquish12 » 21 mar 2025, 11:33

Witam,

Mam pytanie odnośnie instalacji wodnej - doprowadzenie instalacji oraz zaworu z woda na taras w elewacji

Nie cały rok temu odebrałem bliźaniaka od dewelopera. Jako dodatkową usługę poprosiłem aby deweloper doprowadził zawór z wodą na stronę tarasu.

Natomiast w instalacji pomiędzy brak zaworu pośredniego aby mieć możliwość "spuszczenia wody" przed zimą aby uniknąć naprężeń.

Finalnie 2 dni temu zawór rozerwało, woda lała się na elewacje .. finalnie zalało również ściany wewnątrz salonu.

W mojej opinii taki zawór pośredni jest koniecznością (sąsiedzi taki maja zainstalowany) i jest to błąd w instalacji, natomiast deweloper ma odmienne zdanie i powiedział ze nie ma obowiązku instalacji takiego zaworu pośredniego.

Pytanie czy jest na to jakiś przepis prawny bądź tez inne argumenty które można przesłać do dewelopera aby przyznał racje

Pozdrawiam

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”