Wentylacja w pokoju

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

okti325
Początkujący
Początkujący
Wentylacja w pokoju

autor: okti325 » 03 sie 2024, 13:45

Witam,
mam pewien problem w pokoju strychowym. Chciałem założyć kratkę wentylacyjną albo rekuperacje (chociaż raczej odpadnie ze względu na koszty). Chodzi o kwestie z filtracją powietrza i wymianą z otoczeniem gdyż jestem alergikiem. Powietrze jedynie wchodzi przez okno dachowe. 
Pokój jest dosyć sterylny. Jest dookoła ocieplony wełną mineralną i zabudowany płytami GK (standardowo). Zlokalizowany jest przy tylnej ścianie budynku, więc jeśli miała by powstać taka kratka wentylacyjna to przy tej ściance, aby było wyjście na zewnątrz. Problem w tym, że żeby wywiercić otwór w murowanej ścianie budynku trzeba się przebić przez płyty GK i wełnę mineralną, a zależy mi na tym żeby nie uszkodzić pokoju i też żeby zimą myszy nie wchodziły.
Jeden budowlaniec coś wspominał, że można zrobić rekuperacje przy kominie, bo mam komin na strychu. Tylko ten komin jest zabudowany płytami GK co by trochę utrudniło pewnie. 
Może ktoś mierzył się z podobnym problemem. Z chęcią usłyszę opinie znawców tematu. Może ktoś odradza bawienie się w takie kratki wentylacyjne. Ciekawi mnie ile mogło by finansowo wynieść takie założenie wentylacji.  

LukaszHVAC
Początkujący
Początkujący
Re: Wentylacja w pokoju

autor: LukaszHVAC » 02 wrz 2024, 14:33

Cześc, widzę, że brak odpowiedzi to może ja spróbuję.

Kratka wentylacyjna to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Można wykonać otwór w ścianie, zabezpieczając go odpowiednio przed gryzoniami. Koszt to około 200-500 zł, zależnie od materiałów i pracy.
Nawiewnik okienny to alternatywa dla kratki. Montuje się go w ramie okna dachowego, zapewniając stały dopływ świeżego powietrza bez konieczności ingerencji w ściany. Koszt to około 100-300 zł.
Rekuperacja - najdroższe, ale chyba najbardziej efektywne rozwiązanie. Dla pojedynczego pomieszczenia można rozważyć mały rekuperator ścienny, który kosztuje około 2000-4000 zł z montażem.

Oczyszczacz powietrza to dodatkowe urządzenie, które może pomóc w filtracji powietrza, szczególnie ważne dla alergików. Koszt to około 500-2000 zł, zależnie od modelu.

Zastanawiam się, czy nie byłby dla Ciebie także dobry klimatyzator przenośny, mam na myśli konkretnie markę ANDE i serię CUBE. Wygooglaj sobie, o ile jest to coś, co Cię interesuje.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Re: Wentylacja w pokoju

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 05 wrz 2024, 4:02

Kratka to nie wentylacja. Rekuperator ścienny jest tylko do klimatyzacji, bo nie ma odprowadzenia kondensatu. Najprościej zrobić wentylację z odzyskiem ciepła, koszt zależy od ilości osób i domu, ale na ogół materiały do złożenia kosztują dla 4-5 osób (400-500m3 centrala ) do 10000 chińskie i do 15000 polskie.
Załączniki
8-elementy EPP.png
rekuperacja od 1989r

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”