Brak wentylatorów wyciągowych

Łazienka w stylu nowoczesnym czy klasycznym? Jaką wybrać armaturę łazienkową i kolor płytek? Wanna czy prysznic? Jak zaaranżować małą łazienkę w bloku? Takie pytania zadaje sobie każdy, kto ma przed sobą wizję remontu łazienki.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

urend
Początkujący
Początkujący
Brak wentylatorów wyciągowych

autor: urend » 17 sie 2024, 12:52

Witam, właśnie przeprowadziłem się do nowego mieszkania i dowiedziałem się, że w łazience nie ma wentylatora wyciągowego. To całkiem mały apartament z jedną sypialnią i małą łazienką. Czy ktoś ma jakieś sugestie, co mogę zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i wilgoci w łazience?

Otwieram zaraz po wyjściu z toalety i najbliższe okna też zostawiam otwarte, ale w miesiącach zimowych będzie to trudne. TIA!

RomanSz
Zainteresowany
Zainteresowany
Re: Brak wentylatorów wyciągowych

autor: RomanSz » 29 sie 2024, 14:28

Myślę, że dobrym rozwiązaniem w Twoim przypadku mogłaby by być wymiana okien na stolarkę Schuco z systemem wentylacji VentoAir+, który reguluje przepływ powietrza w taki sposób, by zapewnić jego optymalną wymianę. Wymianę powietrza zapewniają mikroklapy, które reagują na różnicę ciśnienia. Jednocześnie przy mocnym parciu wiatru przepływ zostaje ograniczony, co przekłada się na zmniejszenie strat energii (na przykład w sezonie jesienno-zimowym). My mamy właśnie ten system, ale rozważaliśmy również VentoPlus, który można zastosować w przypadku usunięcia nadmiaru wilgoci. Myślę, ze najlepiej byłoby skonsultować, który system zastosować u Ciebie z doświadczonym sprzedawcą, na przykład firmą Awilux z Leszna. Nam udzielili wszelkich informacji i doradzili który system wybrać.

Marian Rychlik
Początkujący
Początkujący

autor: Marian Rychlik » 30 sie 2024, 13:25

Ja się nie znam ale najlepiej podjechać do firmy i fizycznie zobaczyć co to jest warte

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 11 wrz 2024, 6:41

Dla Pana ważniejsze powinno być skąd powietrze jest pobierane. Wentylator lepiej instalować na nawiewie z filtrem. Wentylatorów wywiewnych nawet prawo zabrania.
rekuperacja od 1989r

Wróć do „Łazienki”