Witam,
W 2021 kupiliśmy dom od dewelopera. Działka na, której jest pobudowany dom została podzielona na 3 osobne. Ponieważ działka miała znaczny spadek, została ona wyrównana i pomiędzy każdą z 3 działek powstała skarpa. Dom odebraliśmy w stanie deweloperskim na początku 2022 roku. Ostatnio przy załatwianiu spraw urzędowych zauważyłem, że na mapie projektowej naniesione są mury oporowe na północnej i południowej granicy działki. Zacząłem drążyć temat i okazało się, że deweloper bez żadnej informacji w projekcie zrezygnował z budowy tych murów. Jedyna adnotacja znajduje się w dzienniku budowy na samym końcu przy odbiorze, cytując "Inwestor w trakcie robót zrezygnował z wykonania murów oporowych za zgodą projektanta i kierownika budowy". Problem w tym, że obecnie bez wykonania muru oporowego nie da się sensownie wyprowadzić terenu działki. Dodatkowo po obfitych deszczach skarpa po południowej stronie zaczyna się podmywać. Czy w takim wypadku mogę żądać od dewelopera usunięcia tej usterki poprzez wybudowanie murów oporowych, które są naniesione na projekcie? Dodam, że deweloper nie obniżył ceny nieruchomości po rezygnacji z budowy murów.
Z góry dziękuję za pomoc.