Reklamacja do dewelopera

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
kemot39
Początkujący
Początkujący
Reklamacja do dewelopera

autor: kemot39 » 02 sty 2024, 14:10

Witam,

W 2021 kupiliśmy dom od dewelopera. Działka na, której jest pobudowany dom została podzielona na 3 osobne. Ponieważ działka miała znaczny spadek, została ona wyrównana i pomiędzy każdą z 3 działek powstała skarpa. Dom odebraliśmy w stanie deweloperskim na początku 2022 roku. Ostatnio przy załatwianiu spraw urzędowych zauważyłem, że na mapie projektowej naniesione są mury oporowe na północnej i południowej granicy działki. Zacząłem drążyć temat i okazało się, że deweloper bez żadnej informacji w projekcie zrezygnował z budowy tych murów. Jedyna adnotacja znajduje się w dzienniku budowy na samym końcu przy odbiorze, cytując "Inwestor w trakcie robót zrezygnował z wykonania murów oporowych za zgodą projektanta i kierownika budowy". Problem w tym, że obecnie bez wykonania muru oporowego nie da się sensownie wyprowadzić terenu działki. Dodatkowo po obfitych deszczach skarpa po południowej stronie zaczyna się podmywać. Czy w takim wypadku mogę żądać od dewelopera usunięcia tej usterki poprzez wybudowanie murów oporowych, które są naniesione na projekcie? Dodam, że deweloper nie obniżył ceny nieruchomości po rezygnacji z budowy murów.

Z góry dziękuję za pomoc.

klientmarkimaz
Początkujący
Początkujący
Re: Reklamacja do dewelopera

autor: klientmarkimaz » 02 sty 2024, 19:08

W pierwszej kolejności powinno się napisać pismo do dewelopera z wnioskiem o rozwiązanie tego problemu. Jeżeli to nic nie da, to chyba jedynie zostaje sąd... :|

crucialethics
Początkujący
Początkujący
Re: Reklamacja do dewelopera

autor: crucialethics » 15 sie 2024, 10:36

klientmarkimaz pisze:W pierwszej kolejności powinno się napisać pismo do dewelopera z wnioskiem o rozwiązanie tego problemu. Jeżeli to nic nie da, to chyba jedynie zostaje sąd...flappy bird :|

Ale napisałem do programisty z prośbą o rozwiązanie tego problemu, do tej pory minęło 10 dni i nadal nie ma odpowiedzi?

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”