Witam!
3 lata temu jak większość z Was stałem przed wyborem ogrzewania. Nie ma gazu w mojej miejscowości, większość ludzi ma pelet, eko groszek itp. z racji tego że jestem z natury leniwy nie wchodziło to w grę

Dowiedziałem sie o podczerwienie przypadkiem, później się okazało że znajomy wujka to zakłada od jakiegoś czasu - nie wymieniam nazwy firmy bo chce aby ta opinia była wiarygodna. Postaram się podać kontekst i inne dane abyście sami mogli ocenić. Moja subiektywna ocena jest na BARDZO TAK i założyłbym folie na podczerwień jeszcze raz.
Pierwsze i najważniejsze, pewnie zaraz znajdą sie komentarze ze to nie jest grzenia na podczerwień. Moje folie zamnotowane są pod wylewką, więc działaniem przypomina standardowe ogrzewanie podłogowe.
Dane:
- dom w idaredach G2 Archona - powiekszony po 50cm z prawej i lewiej strony
- folie rozłożone wszędzie (również garaz i kotłownia) oprócz spiżarki
- po mimo montażu folii nie grzałem garazu i kotłowni - nie było potrzeby
- mam założony podlicznik pod ogrzewanie wiec wiem dokładnie ile zuzyłem
- taryfa G12W w tauronie - BARDZO ISTOTNY CZYNNIK
- okna trójszybowe z bardzo dobrymi współczynnikami
- dachowka ceramiczna
- pustak ceramiczny porotherm
- styropian 20stka na scianach
- dach wełna chyba 30stka oraz w suficie piętra
- folia ESON, montaz zajal 2 dni
- Folia 140 W/m2 – 160 m2 (szerokość 50 cm, 100 cm)
- Folia 80 W/m2 – 30m2 (szerokość 50 cm, 100 cm) - garaż
- okres grzania od 1 Pazdziernika 2018 do polowy kwietnia 2019
- mam rekuperacje ale bez GWC - rowniez polecam
- zuzycie na ogrzewanie w tym okresie to 7153 KWh
- okolice Wroclawia gdzie zimy nie są najcięższe, styczeń był najzimniejszy gdzie dochodzilo do momentami do -10.
Przy taryfie G11 z podlicznikiem jestem w stanie powiedziec dokladna kwote, w taryfie dwu strefowej jest ciezej. Robilem codzienne pomiary w styczniu i wyszło ze zuzycie proda tani vs drogi jest w stosunku 79% do 21%. Taryfa g12w podobnoe oplaca sie w stosunku 60/40 czyli w moim przypadku jak najbardziej tak.
Cenny podane od Taurona to:
po za szczytem: 0,2504
szczytowa: 0,6829
Z moich wyliczen wyszlo pomiedzy 2300-2500zl za sezon. Nawet jesli stosunek pradu taniego do drogiego jest troche inny to powinienem sie zmiescic w 3000zl za sezon co bylo moim celem i uwazam ze jest to wporzadku cena jak za ogrzewanie bezobslugowe. Montaz trwal 2 dni, oszczedzam pieniadze na budowania kominu oraz nie potrzebuje defakto kotlowni. Do ogrzewania wody w domu uzywam pompe ciepla panasonic 300 litrow model PAW-DHWM300A.
To by bylo na tyle, mam nadzieje ze moje wypociny komus sie przydadza