Płyta fundamentowa pod domek narzędziowy

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

kwi
Początkujący
Początkujący
Płyta fundamentowa pod domek narzędziowy

autor: kwi » 04 sie 2023, 18:20

Szanowni forumowicze, zwracam się z prośbą o poradę. Szykuję podłoże pod domek narzędziowy o wymiarach 1,8x2,2m. Pierwotny pomysł był taki, aby postawić go na podłożu z bloczków 38x24x12cm. Kupiłem już 30 sztuk, aby takie podłoże wykonać. Jednak czytając różne porady w internecie postanowiłem wykonać płytę fundamentową. Pytanie, czy bloczki które już kupiłem mogę wykorzystać do tej płyty? Pomysł jest taki, aby dać warstwę gruzu i piasku łącznie około 10cm, zagęścić to (jakimś ręcznym ubijakiem), na to folia, położyć bloczki, łącznie 25 sztuk (5 rzędów po 5 bloczków z przerwami pomiędzy nimi około 10cm), dać zbrojenie, zalać to betonem (gotowy Lafarge B25 - ogród w środkowym segmencie szeregowca, brak możliwość kupna betonu z betoniarni i brak możliwości wykorzystania betoniarki). Szalunek na 10cm od poziomu piasku/gruzu, co daje płytę grubości 8cm plus 12cm bloczków z betonem pomiędzy nimi. Czy takie rozwiązanie zda egzamin?

Wróć do „Fundamenty”