Witam,
pytania, które mam będą pewnie dla was banalne, w każdym razie jestem laikiem w temacie i już mi głowa kipi od wątpliwości. Sporo szukałem w Internecie, a im więcej znajdywałem tym więcej miałem wątpliwości.
Zacznijmy od tego, że kupiłem butlę z gazem. Poprosiłem sprzedawcę o propan, bo zależy mi na gotowaniu w temperaturze około 0 stopni. Na paragonie widzę propan (ale na paragonach często są skróty), z kolei żona się upiera, że ona usłyszała "propan-butan", więc zacząłem poszukiwania, które poniżej wypunktuje, żeby łatwiej się było do nich odnieść.
1. Na jakiejś stronie znalazłem, że ważne jest to, co jest napisane na butli, ale na innej znalazłem, że oznaczenia na butlach bardzo często się nie zgadzają z tym, co jest w środku.
2. Na jednej stronie znalazłem, że określeniem "techniczny" oznacza się tylko butle z propanem. Problem w tym, że na mojej jest napisane "propan-butan techniczny", więc kolejna wątpliwość.
3. Na tym filmie (https://www.youtube.com/watch?v=kMHJmaDv1aw) człowiek mówi, że propan oznacza się żółtą plombą, a propan-butan białą lub niebieską. Problem w tym, że u mnie plomba jest zielona.
4. Na mojej plombie jest napisane "propan", ale już sam nie wiem czy mogę temu wierzyć czy nie. Spytałbym sprzedawcy, ale kupowałem tę butlę "po drodze" z trasy, więc ciężko mi tam wracać.
5. Już abstrachując od tego, co ja tam właściwie mam, to na allegro jest masa zestawów przyłączeniowych opisanych jako "propan-butan", ale nie ma w ogóle takich opisanych jako "propan". Obstawiam, że można też ich używać do czystego propanu, ale czy mógłby ktoś potwierdzić?