Poprawa po panu hydrauliku

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

_XYZ_
Początkujący
Początkujący
Poprawa po panu hydrauliku

autor: _XYZ_ » 23 wrz 2008, 8:31

witam,
niedawno hydraulik skończył montaż wanny, mam ją omurowaną i okafelkowaną, a ja tu patrzę, a hydraulik zapomniał, lub nie zauważył i nie założył uszczelki między syfon odpływu wanny a spód wanny (ta czarna uszczelka z rowkami). Więc odkręciłem z góry wanny ten ozdobny pierścień odpływu, jakimś cudem złapałem syfon pod wanną, żeby mi nie uciekł, przecisnąłem przez otwór w wannie tą uszczelkę, rozłożyłem ją na kołnierzu syfonu rowkami do góry (jest teraz między kołnierzem syfonu a spodem wanny i przykręciłem z góry wanny ozdobny pierścień bardzo mocno. Pytanie mam takie: czy to aby na pewno wystarczy, żeby zapewnić szczelność przy odpływie wody z wanny? Czy taką uszczelkę trzeba zakładać jak mam dostęp z boku wanny i trzeba zrobić próby szczelności (ja już tej opcji nie mam).
z góry dziękuję za odpowiedź

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: adamis » 23 wrz 2008, 13:18

Czy mamy rozumieć,że nie ma w tej zabudowie wanny żadnego otworu z dostępem do syfonu? :shock: Jeśli tak jest,to tylko pogratulować zdolności przewidywania.
Może jakimś cudem udało ci się skręcić to szczelnie.
Pewnie pod wanną też nie ma kafelków.... :roll:
adam

_XYZ_
Początkujący
Początkujący

autor: _XYZ_ » 23 wrz 2008, 13:42

Jest folia w płynie a rewizji nie ma... No ale skoro na kołnierzu syfonu jest uszczelka dociśnięta do wanny przez długi gwint pierścienia odpływu na zewnątrz wanny i to dokręconego "na fest" to chyba nie powinno być jakiegoś problemu?

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontaktowanie:

autor: Broda79 » 23 wrz 2008, 15:53

terazto może wystarczy ale co będzie jak się syfon zatka???
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: yanes » 23 wrz 2008, 16:52

Syfon czyścimy i przetykamy od strony wanny.Przynajmniej ja tak mam i nie potrzebuje do tego żadnych rewizji.

_XYZ_
Początkujący
Początkujący

autor: _XYZ_ » 23 wrz 2008, 16:55

W sumie przy normalnym użytkowaniu wanny jeszcze żadna mi się nie zapchała tak, żeby zwykła gumowa przepychaczka sobie z tym nie poradziła.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: adamis » 23 wrz 2008, 17:12

Zatkanie syfonu nie jest takim problemem,jak to,że wiele nakrętek na syfonach z czasem się luzuje.
adam

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”