temat pewnie przerabiany wielokrotnie, jednak nie znalazłem jeszcze odpowiedzi na wszystkie moje pytania.
Jestem posiadaczem działki, dla której plan zagospodarowania został zdefiniowany następująco:
teren zabudowy usługowej z funkcją mieszkalną do obsługi usług
Pytania mam następujące:
1) Czy budowa domku letniskowego pod sezonowy wynajem wpisuje się w plan zagospodarowania jako zabudowa usługowa? Od czego to zależy?
2) Co się stanie jeżeli za kilka lat zdecyduję o końcu wynajmowania domku i sam jedynie będę chciał z niego korzystać sezonowo? Ktoś to sprawdza?
3) Czy rzeczywiście nieruchomością nazywamy jedynie obiekty budowlane na stałe związane z gruntem? Jeżeli tak to domek na bloczkach nie powinien być traktowany jako oddzielna nieruchomość? Co z podatkami w takim układzie?
4) Czy jeżeli postawię teraz domek pod działalność usługową to zablokuję sobie tym samym możliwość ewentualnej zmiany planu zagospodarowania?
5) Jeżli dobrze zrozumiałem ostatnie zmiany w prawie to mogę postawić bez pozwolenia, jedynie zgłaszając budowę, domek parterowy o powierzchni zabudowy do 35m2. Czyli domek piętrowy (na bloczkach) będzie wymagał standardowej procedury?