Instalacja Kotła gazowego? Merytoryczne info?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Azuel
Początkujący
Początkujący
Instalacja Kotła gazowego? Merytoryczne info?

autor: Azuel » 16 paź 2020, 17:22

Witam serdecznie.

W przyszłym roku chcę zmienić sposób ogrzewania mieszkania o pow. 64m2 z kotła węglowego na kocioł gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny. W związku z tym że nie chcę korzystać z usług firmy w całości chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić samemu a do czego potrzebuje ludzi z uprawnieniami?

Wyczytałem w internecie że kocioł mogę sam powiesić i podłączyć do sieci CO (na czym się znam) natomiast doprowadzenie gazu musi się odbyć zgodnie z normami tj. posiadanie projektu na przyłącze gazowe oraz wykonanie i odbiór przyłącza przez instalatora z uprawnieniami / gazownika z gazowni - Prawda czy nie? Ewentualnie proszę o sprostowanie.

Edit:
Posiadam w domu instalację gazową do piecyka kuchennego, kiedyś w łazience był junkers natomiast został zdemontowany a przyłącze gazowe skrócone o około 2 metry i zaślepione tuż nad drzwiami łazienki w przedpokoju, czy do przedłużenia tejże rury tak jak była kiedyś potrzebuję projekt i wszystkie dokumenty, pozwolenia na budowę etc?

Pozdrawiam.

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”