Re: Własna firma
autor: tomek2112 » 15 lip 2019, 10:13
Ja uważam, że rozkręcić biznes to przede wszystkim posiadanie idealnie wykonanego biznes planu. Trzeba prawidłowo opisać charakterystykę przedsiębiorstwa, opis usługi lub produktu który chcemy sprzedawać czy na przykład chcemy być producentem. Istotne jest opisanie i zbadanie konkurencji! Jeżeli na dany produkt nie ma monopolu jest duża szansa na wstrzelenie się w rynek trzeba zanim się rozpocznie zaplanować prawidłowy marketing i sprzedaż. Oczywiście potrzebna też jest analiza finansowa. Kiedy zakładałem firmę zapomniałem o najważniejszym czyli o marketingu. Posiadałem dużą ilość pracowników, miałem konkurencyjne ceny, dobrej jakości usługę i dobre opinie. Niestety źle zaplanowałem działania w obszarze otoczenia wewnętrznego(pracownicy). Dopiero kiedy do swojego contact center wdrożyłem program Conpeek zauważyłem, że pracownicy 50% czasu swojej pracy nie dzwonili i jakość rozmów była tragiczna. Po zmianie systemu zredukowałem ilość stanowisk w swojej firmie a i tak efekty pracy były lepsze. Tym przykładem chcę powiedzieć, że nie zależnie od tego kto jaki ma pomysł na zarobek to musi wszystko przemyśleć dwa razy.