Witam, szukam pomocy i porady, mam do naprawy dach na budynku gospodarczym, około 250m2, dach spad ok. 30 stopni, pokryty kilkanaście lat temu papą dwoma warstwami, kilkakrotnie smarowany smołą, a w ostatnim czasie dwa razy smarowany lepikiem na zimno. Obecnie lepik na zimno niezbyt się sprawdza i chciałbym wykonać solidniejszą naprawe. Papa nie jest w tragicznym stanie, wiadomo jest kilka popękań, głównie na samym dole i łączeniach. Ale tragicznie nie jest. Myślę aby na tą papę położyć nową papę, lecz ze względu na koszty myślę nad papą wierzchniego krycia kładzioną lepikiem asfaltowym na gorąco o grubości ok. 2,4. Czy to zda egzamin ?Czy ktoś już to stosował ? W grę wchodzi także papa termozgrzewalna, lecz nie ukrywam że koszt takiej papy to minimum 12zł m2 więc dwukrotnie większy niż papa wierzchniego krycia a metraż duży więc różnica spora. I tu moje pytanie do Was czy ta papa wierzchniego krycia zda egzamin? Takie mocowanie będzie dobre ?
Wiem ze najlepszym rozwiązaniem było by zerwać starą papę, położyć podkładową i na to termo ale niestety koszty wzrosną trzykrotnie więc odpada, a uważam że obecna papa nadaje się na podkład, chodź jeszcze na pewno to dam obejrzeć jakiemuś specowi żeby ocenił. Jednak najszybciej obecnie jest mi do położenia papy wierzchniego krycia na gorąco lepikiem. Co o tym sądzicie ? Proszę o pomoc i porady, każda wskazówka będzie cenna. Z góry dziękuje za pomoc.