Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy w sprawie wymiany kotła węglowego na gazowy.
Otóż od blisko 10-ciu lat mam ogrzewanie centralne z kotłem marki no-name który nawet nie ma klasy, jako że u nas na śląsku jest walka ze smogiem a kocioł gazowy pod samym względem jest eko i w mieszkaniu przede wszystkim jest czysto (piec mam w mieszkaniu bo kominiarz nie zgodził się w piwnicy ) zdecydowałem się w tym roku na wymianę kotła na gazowy (rozważam z firmy DeDietrich kocioł kondensacyjny).
Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy przy wymianie kotła konieczna jest również wymiana kaloryferów czy nie i dlaczego?
2. Jaką moc powinien mieć kocioł na mieszkanie w kamienicy o pow. 65mkw?
3. Jakiego wkładu do komina powinienem użyć?
4. Czy nie będzie problemem zmiana dotychczasowego miejsca kotła? Tzn. piec węglowy jest w kuchni a kocioł gazowy byłby w łazience zamiast bojlera, czy wiąże się to z większą ilością przeróbek instalacji itd? Kocioł w łazience byłby podpięty do innego komina do którego też dawno temu był podpięty junkers.
Przepraszam z góry jeśli gdzieś są podobne informacje, szukałem i nic nie znalazłem, w internecie po za forum nie ma spójnych informacji w tej kwestii więc nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Oczywiście mógłbym przejść się do firmy która zajmuje się takimi rzeczami, aczkolwiek chciałbym najpierw o pomoc poprosić tutaj gdyż jak czytam artykuły to mamy tu większy zasięg i większą liczbę fachowców w temacie niż 1-2 na sklep do której się udam
Pozdrawiam i z góry również dziękuję za poświęcony czas