Wspólnota mieszkaniowa

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

rombig
Zainteresowany
Zainteresowany
Wspólnota mieszkaniowa

autor: rombig » 26 gru 2008, 11:42

Witam
Mieszkam w mieszkaniu własnościowym (mój udział w całości budynku to 16%) reszta budynku jest własnością miasta budynkiem zarządza wspólnota mieszkaniowa. Niestety prezes wspólnoty nie wywiązuje się dostatecznie ze swoich zadań (uzgodniliśmy np: remonty które nie zostały wykonane pomimo pobierania odpowiednio podwyższonego funduszu remontowego) Pytanie moje jest takie czy mogę rozwiązać umowę i wystąpić ze wspólnoty mieszkaniowej. Jeżeli tak to co wówczas z dostawą wody i wywozem śmieci - w tej chwili zajmuje się tym wspólnota. Czy gdy miasto będzie chciało wykonać remont muszą mieć moją zgodę czy mogą mi to narzucić.

Javier
Aktywny
Aktywny
Kontaktowanie:
Re: Wspólnota mieszkaniowa

autor: Javier » 08 lip 2015, 14:56

Można sprzedać mieszkanie albo je komuś podarować. Raczej nie jest to satysfakcjonujące rozwiązanie. Tak to już jest ze wspólnotami. Dlatego cieszę się, że na moim osiedlu zarządza firma Progresline i nie ma żadnych problemów.

TomaSZu
Aktywny
Aktywny
Kontaktowanie:

autor: TomaSZu » 22 sty 2016, 12:58

Jest to trochę problematyczna sytuacja, nie wiem dokładnie jak z tego wybrnąć, ale z jednej strony masz aż 16% a z drugiej tylko 16%, nie masz większości. Wszystko zależy jak buś sie dogadał z zarządcą, jeżeli jest otwarty na propozycję. U nas gestor zarzadza blokiem i nie mamy raczej tego typu problemów, remonty są przeprowadzane tak jak były zapowiedziane, nie mamy na co narzekać

malaka
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: malaka » 30 cze 2017, 9:06

U nas zarządca jest mega słaby... A mnie nerwy biorą jak mam do niego dzwonić.

rannata
Zaawansowany
Zaawansowany

autor: rannata » 30 cze 2017, 9:41

Może czas go zmienić? Przecież to nie są stanowiska, które są na zawsze. Tutaj: gramat.pl masz firmę, która świadczy takie usługi na terenie Śląska. Z pewnością się sprawdzą.

tasior098
Początkujący
Początkujący

autor: tasior098 » 09 sie 2017, 9:05

Wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa i raczej nie da się z niej "wypisać". Można za to zmienić zarządcę. U nas to się odbyło bardzo sprawnie. Zebranie właścicieli - temu panu już dziękujemy - i po sprawie. Przyznaję, że byliśmy już po rozmowach z firmą per-modum.pl, która przejęła obowiązki poprzednika. Zupełnie inny styl zarządzania. Administrator wie, że pracuje dla nas a nie my dla niego. Problemy dotąd nierozwiązywalne przestały być problemami.

Joanna11K
Początkujący
Początkujący

autor: Joanna11K » 13 gru 2017, 15:54

Skoro słaby zarządca to najlepiej go wymienić. Z własnego doświadczenia wiem, że ciągłe prośby nic nie wniosą. Spotkajcie się z wspólnotą i zarządźcie jego zmianę. Dobra zajmująca się obsługą nieruchomości wspólnot mieszkaniowych to LemmonHouse. Tu więcej informacji: lemmonhouse.pl. To właśnie na nią zdecydowaliśmy się po poprzednich, złych doświadczeniach.

Adamila021
Aktywny
Aktywny

autor: Adamila021 » 06 lut 2018, 8:22

Dobrze jest mieć solidnego i rzetelnego zarządce. Fajnie jak ma dobry kontakt, tzn ważne żeby wgl on był z mieszkańcami, bo bywa tak i że wgl nie ma jak się z nim porozumieć... Jeżeli potrzebujecie takiej firmy do zarządzania i administrowania wspólnotami i osiedlami mieszkaniowymi zajrzyjcie pod adres status.pl Jest to zarządca z Warszwy

kosmo3
Zaawansowany
Zaawansowany

autor: kosmo3 » 10 mar 2018, 21:46

Prawda jest taka, że należy zmienić zarządce. Jest to najlepsze rozwiązanie. Tutaj pwlarix.com.pl sprawdźcie sobie ofertę. Dla mnie to jest nie do przyjęcia, aby ustalenia poczynione przez wspólnotę nie były realizowane.

Juszyna
Początkujący
Początkujący

autor: Juszyna » 11 mar 2018, 19:23

Jak wszyscy przede mną uważam że trzeba zebrać wszystkich właścicieli i zadecydować o zmianie zarządcy. Zawsze można poradzić się prawnika.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2018, 17:03 przez Juszyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Mocarz
Początkujący
Początkujący

autor: Mocarz » 12 mar 2018, 16:26

W takich sprawach to tylko do dobrego adwokata

j.wisniewski
Początkujący
Początkujący

autor: j.wisniewski » 22 lis 2024, 13:04

Jesli wspólnota jest niewielka (kilka lokali) to można pokusić się samemu prowadzić sprawy formalne. Tutaj przykłdowo sa podstawowe informacje jak to zrobic na poczatek: https://wspolnotamieszkaniowa.edu.pl/wspolnota-mieszkaniowa/

Wróć do „Prawo budowlane”