Zanim kupicie meble kuchenne warto zadbać o kilka ważnych rzeczy:
- dobrze przygotowany projekt (można samemu naszkicować kilka wersji i omówić ze stolarzem, czy projektantem (raczej wycenią poradę czy projekt, ale warto).
- wybór materiałów - nie warto kupować najtańszych płyt/zestawów, jeśli chcecie cieszyć się kuchnią na dłużej.
Te tanie niszczą się czasem już na etapie montażu, a później np. pod wpływem temperatury, czy wilgoci.
- okucia / akcesoria - zawiasy, hamulce, cargo, nerki do szafek narożnych - to wszystko ma ogromy wpływ na komfort korzystania z kuchni, niestety kosztuje, ale wg mnie warto wziąć lepsze akcesoria.
- oświetlenie - nie powinno być za słabe.
Zupełnie subiektywną rzeczą jest wybór stylu, czy koloru. To raczej kwestia mody. Niektóre płyty łatwiej się czyści, niektóre są podatne na zarysowania, ale niech każdy wybierze projekt, który mu się po prostu podoba (i będzie podobał długo, bo moda się zmieni). Ja zdecydowałem się na meble w połysku, bez uchwytów - biel z dodatkiem brązu. Bez ekstrawagancji.
Na wymiar, czy gotowe? jeśli gotowe zestawy spełniają wasze oczekiwania, to czemu nie,
Ja musiałem robić na wymiar, zapłaciłem słono, ale inaczej byłbym niezadowolony z kuchni....