Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ten-obcy pisze:Z tego co wiem na jego koszt http://gazus.pl/poradnik/koszt-ogrzewania-gazowego.html składa się wiele czynników, jak np. koszt związany z wykonaniem przyłącza czy comiesięczne opłaty za gaz według stawek zapisanych w danej grupie taryfowej. Mimo to ten koszt potrafi się różnicować ze względu na rodzaj kubatury i izolacji budynku, w którym mieszkamy oraz parametry pieca. Ja mieszkam w domu jednorodzinnym, izolowanym matą metalizującą. W pomieszczeniu, w którym znajdował by się piec jego kubatura wynosi ok. 6,5 m3.
Klasyfikacja energetyczna domów ogrzewanych bezpośrednio.
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany z poprawnie wykonaną komfortową instalacją
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo i poprawnie wykonaną instalacją
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje .
insomnia pisze:Ja też się nad tym zastanawiałam zanim zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe i jeżeli budynek jest dobrze ocieplony to takie ogrzewanie może naprawdę niewiele kosztować, a przy tym jest przyjazne środowisku.
Dla mnie największym kłopotem był zakup zbiornika LPG ale znaleźliśmy informacje, że firma AmeriGas dzierżawi takie zbiorniki. Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu? Wiecie jak się sprawdza?
cncPompyCiepla pisze:
To są koszty wyprodukowania jednej jednostki ciepła kWh różnymi źródłami ciepła.
Są to koszty wynikające z ceny paliwa, bez dodatkowych kosztów, abonamentów, dzierżaw itd.
Klasyfikacja energetyczna domów z instalacją bezpośrednią.
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany z poprawnie wykonaną komfortową instalacją
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo i poprawnie wykonaną instalacją
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje .
insomnia pisze:Ja też się nad tym zastanawiałam zanim zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe i jeżeli budynek jest dobrze ocieplony to takie ogrzewanie może naprawdę niewiele kosztować, a przy tym jest przyjazne środowisku.
Dla mnie największym kłopotem był zakup zbiornika LPG ale znaleźliśmy informacje, że firma AmeriGas dzierżawi takie zbiorniki. Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu? Wiecie jak się sprawdza?
Teresa_ pisze:insomnia pisze:Ja też się nad tym zastanawiałam zanim zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe i jeżeli budynek jest dobrze ocieplony to takie ogrzewanie może naprawdę niewiele kosztować, a przy tym jest przyjazne środowisku.
Ja słyszałam i właśnie zastanawiamy się nad taką dzierżawą od AmeriGas. Najbardziej przekonuje mnie to, że przy dzierżawie nie musisz o niczym myśleć. Oni zajmują się instalacją, praktycznie wszystkimi formalnościami, oni myślą o tym, żeby zbiornik napełnić w odpowiednim momencie, gdy gazu zaczyna brakować. Są też różne wersje opłat, np. można płacić wg zużycia, można też stałą miesięczną stawkę albo tylko jednorazowo za cały dostarczony gaz.
:)Dokładnie tak i dlatego jest to tak wygodne. Kupują zbiornik o wszystko musimy dbać sami, tutaj robią to za nas i jest to niesamowicie wygodne. Wiem jak uciążliwe jest ciągle dokładanie do zwykłego pieca, trzeba się martwić o rozpalanie, a tutaj raz, że wszystko jest proste to jeszcze ktoś dba aby wszystko działało. Genialne
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Minimum 2 x tańsza w eksploatacji to chyba dość zrozumiałe?
DRJ pisze:Obecnie przy cenach wegla dobrej jakości rzędu 800-1000 PLN/1T koszty ogrzewania gazem zrównują się z węglem.
Niedługo jednak ma być jakaś podwyżka ceny gazu.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Prądem i tak zawsze będzie najtaniej
Rafał Cichocki pisze:Witam,
Zastosowanie gazowego kotła kondensacyjnego do ogrzewania budynku jest ekonomicznym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy w pobliżu znajduje się sieć gazowa. Urządzenia te posiadają dużo wyższą efektywność energetyczną w porównaniu do tradycyjnych kotłów, zwłaszcza gdy pracują w instalacjach niskotemperaturowych, takich jak ogrzewanie podłogowe. Dzięki zjawisku odzysku ciepła z kondensacji pary wodnej występującej w spalinach, kotły kondensacyjne zyskują dodatkową sprawność pracy w porównaniu do tradycyjnych kotłów.
Zachęcam Państwa do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: [więcej informacji poprzez PW]
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,