Re: Wentylacja pokoju w segmencie od strony głośnej ulicy
autor: Nor_bert » 26 sie 2016, 10:21
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, jako rozwinięcie samego nawiewu do sypialni.
Założenie wentylacji z rekuperatorem, tylko na ostatnim poziomie segmentu, z rekuperatorem zamontowanym w "daszku".
Na ostatnim poziomie, mam 3 sypialnie ( w tym ta od głośnej ulicy, będąca głównym problemem, łazienka oraz mały wysoki hol połączony z klatą schodową ze schodami z dużym prześwitem (schody 3 biegowe). Powierzchnia około 55 m2, wysokość średnia ~3,5m. Jest to wysokie "otwarte" poddasze (nie wiem jak to profesjonalnie określić).
1) Ze względu na brak miejsca na umiejscowienie rekuperatora wewnątrz pomieszczeń -> "znalazłem" miejsce w dachu nad balkonem. Dach to przedłużenie dachy domu, wykończone od spodu podbitką. Mogę tam napchać pewnie dość dużo wełny mineralnej w celu ocieplenia.
2) Wentylowany byłby tylko ostatni poziom. Nawiew x3 sypialnie. Wywiew 1x łazienka, 1xhol. Chyba by się wytworzyło lekki nadciśnienie. Czy w tym układzie cyrkulacja/ wyciąg będzie brał to powietrze z tego poziomu, czy pociągnie ze schodów z dołu?
3) Gdzie umieścić skrzynki rozprężne? W tym daszku (wolałbym), czy wewnątrz, ale bardzo blisko, praktycznie "przez ścianę" około 0,5 m?
Instalację chcę wykonać na PE Flex, rekuperator Luna 200/300.
Wiem, że nie jest to optymalne rozwiązanie i pewnie może nie być zgodne z wszystkim zasadami, ale bardzie inwazyjne rozwiązania odpadają. Liczę się z pewnymi niedostatkami w użytkowaniu.
Czy to ma szansę zadziałać i jakie będą problemy?
Dzięki Panowie