Witam Serdecznie wszystkich forumowiczow.
Mam do was kilka pytan i bylbym bardzo wdzieczny za rozwiazanie mojego problemu. Przejde do sedna.
Dostalem miszkanie 40m2 w kamienicy dobrze powyzej 100 lat sciany grube czesc z kamienia czesc z cegly, wysokie stropy 3,80.
W kamienicy jest gaz z sieci jak rowniez przewody kominowe.
Moj problem polega na tym ze nie wiem jakie orzewanie przewidziec do tej inwestycji. Chodzi mi tez o wzgledy finansowe chcialbym jak najtaniej ogrzac to mieszkanko.
Prosilbym o wasza pomoc gdyz napewno zancie sie 100 razy lepiej na tym temacie niz ja.
Zastanawiam sie nad ogrzewaniem gazowym dokladnie to 2-funkcyjny z zamk. kom. spalania. lecz obawiam sie wysokich kosztow ogrzewania. Zaznacze ze sciany beda ocieplone i sufity czesciowo obnizone i rowniez ocieplone. Okna nowe. Czy jestescie w stanie orientacyjne okreslic mi jakie by byly koszty ogrzania tej pow. Dodam ze sa 2 pokoje, kuchania, przedpokoj i lazienka. Jaki bylbym najlepszy kociol gazowy do tej pow i jakiej firmy. Kondensacyjny oczywiscie odpada.
Zastanawiam sie rowniez nad ogrzewaniem na paliwo stale. Co sadzicie o tym pomysle?? jaki piec wybrac do takiego mieszkania?? Czy lepiej na ekogroszek czy z mozliwoscia spalanai roznych paliw? Podajcie jakies konkretne modele zebym mogl sie z nimi zaznajomic.
Czy sa jakies innne metody niekonwencjonalne do ogrzania tej pow. moze jakies kolektory sloneczne lub cos innego mozliwe do zastosowania w tej inwestycji??
Z gory bardzo serdecznie dziekuje wam za wszelkie odpowiedzi i wasza fachowa pomoc
Pozdrawiam serdecznie
Walczak Dariusz