Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Mateo92 pisze:Za dużo mi ta strona nie pomogła z całym szacunkiem Tam raczej piszą o samym montażu ogrzewania, a nic o panelach. A mnie zastanawia czy panele, które wybrałem nadają się na podłogowe i co dokładnie pod panele
mazi88 pisze:czytałem, że przy ogrzewaniu podłogowym dobrze jest dać jakąś specjalną wylewkę która lepiej będzie rozprowadzać ciepło. Nie wiem jak to się sprawdza bo nie mam osobiście ogrzewania podłogowego.
Piotr Nowik pisze:Panele podłogowe z MDF czy nawet grube drewno można stosować na ogrzewanie podłogowe. Lecz drewno jest bardziej izolatorem, niż przewodnikiem ciepła, więc kładąc je na ogrzewanie podłogowe trzeba się liczyć z dość długim czasem, jaki mija od załączenia ogrzewania podłogowego do poczucia komfortu cieplnego. Stąd wniosek, że ogrzewanie podłogowe, przy takim wykończeniu podłogi, nie pozwala zbytnio na dynamiczną regulację temperatury w ciągu doby.
To, w jakiej kolejności położysz warstwy podłogi, zależy od tego, czy ogrzewanie wtapiasz w wylewkę, czy montujesz tuż pod panelami.
Ja mam na dwóch powierzchniach zamontowane elektryczne ogrzewanie podłogowe bezpośrednio pod panelami MDF. Stasuje się wtedy maty grzewcze, specjalnie dedykowane pod panele. Mają one mniejszą moc w przeliczeniu na metr kwadatowy, gdyż będą pracować w reżimie niemal ciąglym (co wynika z akapitu pierwszego, który tu napisałem). Takie maty posiagają także zintegrowaną folię aluminiową, co ma powodować równomierne rozprowadzanie ciepła.
1. Jeśli ogrzewanie (wodne, powietrzne czy elektryczne) zatapiasz w wylewce, to na wylewce nie stosowałbym foli paroizolacyjnej, gdyż utrudniałaby ona przepływ ciepła do góry. Zamiast tego można dać folię aluminiową, jeśli taka jest do kupienia (mowa o czystej folii aluminiowej, a nie o aluminium naniesionym na folię poliuretanową). Następnie dajemy same podkłady wytłumiające. Te dedykowane do ogrzewania podłogowego posiadają mikrokanaliki - właśnie przez nie ma prznikać ciepło (stąd moja uwaga, by nie dawać foli paroizolacyjnej, która "efekt" kanalików by zniwelowała). Podkład w tym typie ogrzewania nie pełni roli docieplania.
2. Jeśli ogrzewanie będzie montowane na wylewce, w postaci mat elektrycznych, folia paroizolacyjna na sam spód konieczna jest jak bajbardziej. Następnie dajemy podkład wygłuszający, który jednocześnie pełni rolę dodatkowej warstwy dociepleniowej. W przeciwieństwie do sytuacji opisanej w pkt. 1, podkład wyguszający nie powinien posiadać mikrokanalików!
Następnie warto dać folię dedykowaną do wodnego systemu ogrzewania podlogowego. Ta folia posiada naniesioną warstwę metaliczną, co wzmaga odbijanie ciepła.
Na to kładziemy matę grzewczą, warstwą aluminium do góry. A na samą górę panele.
Mata grzejna dedykowana pod panele drewniane wygląda tak:
http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie-podlogowe-elektryczne/mata-grzejna-pod-panel-l201015-thermoval,p214406,l2063.html
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości