1) Wydaje mi się, że w domkach o jakich piszę, nie ma wentylacji jako takiej. Okap w salonokuchni, wiatraczek mechaniczny w łazience i to wszystko.
Podstawą zdrowego domu czy mieszkania, jest komfortowa wentylacja. To 20-30m3/h na osobę działające w sposób ciągły (tak jak zużywamy). Za mocna wentylacja, nie dobrze - drogo i za sucho) za słaba też źle. Jedyną wentylacją, która dostarcza ściśle określoną ilość powietrza do pokoi jest wentylacja mechaniczna.
Ogrzewanie nawiewanego non stop powietrza zewnętrznego, nie bardzo ma sens, dlatego podstawą prawidłowo wykonanej instalacji grzewczej jest odzysk ciepłą z wentylacji.
2) Dlaczego grzejniki na ścianach działowych? Czytałem, że grzejniki należy wieszać pod oknami ścian zewnętrznych - uzyskuje się dzięki temu lepszą cyrkulację powietrza, a co za tym idzie równomiernie nagrzane pomieszczenie.
Wie Pan, takie czasy, że i kret.n może pisać. Pan poczyta nawet na tym forum. Grzejniki pod oknem wieszają tylko nie znający fizyki. W fizyce nie ma pojęcia zimna, jest energia i kierunek jej przepływu jest z wartości wyższych do niższych. Nie zimno wchodzi a ciepło ucieka.
Grzejnik dąży do wyrównania temperatury, wisząc pod oknem, największy strumień ciepła pójdzie na zewnątrz, nie ogrzewając pokoju. Mam w sklepie grzejnik dokładnie naprzeciwko wystawy (cała ściana szklana) Ciepło zanim tamtędy wyjdzie, ogrzeje sklep.
Grzejniki pod oknem, zużywają 2 x więcej na ogrzanie pokoju, a jak jest zasłona czy firanka, to nawet 3x.
3) Dlaczego akurat taki grzejnik do łazienki?
W łazience jest wentylacja spod drzwi do kratki wentylacyjnej, wyklucza to grzejniki drabinkowe i konwekcyjne. Ciepłe powietrze nijak nie "zejdzie" w dół przy takich grzejnikach.
4) Klimatyzatora raczej nie potrzebuję, chyba że okaże się niezbędny to wtedy dokupię.
Klimatyzacja ma najtańszą kWh - pozwoli zejść przy ogrzewaniu 48m2 mieszkania do 50-60 zł za zimowy miesiąc. Inwertery to najtańsze ogrzewanie, a poza tym chłodzą i odprowadzają nadmiar wilgoci z domu latem. A klimy... jak w aucie, można nie włączać.
5) A co z podgrzewaniem wody? Czy dzisiejsze podgrzewacze przepływowe dobrze się sprawdzają? Nie traci się za wiele jeżeli chodzi o komfort w użytkowaniu ciepłej wody?
Jak nie ma wanny, to lepszy pojemnościowy 15 l z 2kW grzałką