Witajcie,
zastanawiam się nad zakupem działki, na której stoi stary dom i budową drugiego domu obok. Gmina wydała już warunki zabudowy ale urzędnik nie był w stanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytania, tłumacząc że dotyczą prawa budowlanego.....
A więc na działce niecałe 1400m2 stoi stary drewniany dom. Docelowo do rozbiórki, ale wlasciciel dysponuje warunkami zabudowy dla dzialki, umozliwiajacymi wybudowanie drugiego domu z wjazdem od drugiej ulicy (ul. Górnej).
W warunkach jest mowa o nieprzekraczalnej linii zabudowy i jeżeli dobrze rozumiem to dom musi być odsunięty od granicy działki od ul. Górnej o 7m oraz ul. Słonecznej o 6m.
Ale nie wiem jakie odstępy należny zachować od istniejącego już domu.
Dzialka nie jest podzielona, wiec jak rozumiem nie mają tutaj zastosowania przepisy typu 3m sciana bez otworów a 4m ściana z otworami..... Urzędnik w gminie wspominał coś o zacienieniu, przepisach przeciwpożarowych (istniejący dom jest drewniany), etc.... ale sam nie był pewien a jak obserwuje niektóre budowy w okolicy to mam wrażenie, że nie obowiązuje tutaj żadne prawo widziałem odstępy 2-3 metrowe.
Jak blisko istniejącego domu można wybudować nowy? Docelowo ten stary jak pisałem jest do wyburzenia, ale zanim załatwię nowe warunki zabudowy, pozwolenie na rozbiórke, itp... to stracę kolejne miesiące.....
dziekuje za odpowiedz