Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
aliceinchains pisze:Panie Tomaszu, fantastyczny skan! Bardzo na temat... :P Może wypadałoby zapytać jaką ścianę autor wątku chciałby docieplać? Jeśli Porotherm, to wełna jest lepszym rozwiązaniem ze względu na dobrą paroprzepuszczalność. Ceramikę można oczywiście ocieplać też styropianem (który ma bardzo niską paroprzepuszczalność), ale trzeba już uważać na grubość docieplenia, żeby wykluczyć możliwość wystąpienia kondensacji pary wodnej w murze, co może się zdarzyć przy zaistnieniu określonych warunków (temperatura/wilgotność powietrza).
zetski pisze:Mnie zastanawia jedna rzecz, dlaczego tacy Niemcy czy skandynawowie nieomal nie stosują styropianu. Praktycznie tylko wełnę.
Czy oni są głupsi czy mają gorzej rozwiniętą technologię a my taka awangarda?
zetski pisze:Mnie zastanawia jedna rzecz, dlaczego tacy Niemcy czy skandynawowie nieomal nie stosują styropianu. Praktycznie tylko wełnę.
Czy oni są głupsi czy mają gorzej rozwiniętą technologię a my taka awangarda?
edzio88 pisze:Zastanawiam się czy wybrać wełnę do ocieplenia domu. Słyszałem o lepszych właściwościach niż przy styropianie. Ma ktoś ocieplony dom wełną?? Może pochwalić się swoimi odczuciami??
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości