jak zrobić podłączenie 2 lamp na 3 włączniki??

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Baret
Początkujący
Początkujący
jak zrobić podłączenie 2 lamp na 3 włączniki??

autor: Baret » 02 wrz 2007, 20:28

ma ktoś jakiś pomysł jak tego dokonać potrzebuje zrobić podłaczenie 2 lamp nocnych kolo użka wlącznik jeden przy wejsciu pozostałe dwa kolo lampek przy łózku??
Prosze o pomoc jeśłi to możliwe!;)

Paulsky
Początkujący
Początkujący

autor: Paulsky » 02 wrz 2007, 21:26

I te lampki zapalać razem? Przy ŁÓŻKU? Jeśli tak, to system hotelowy. Jeśli osobno, to po dwa schodowe. Ja jednak preferuję po obu stronach ŁÓŻKA i przy drzwiach zapalać żyrandol a lampki tradycyjnie, na stoliku, każda sobie. :P

komarr

autor: komarr » 03 wrz 2007, 7:43

Obrazek

to jest przykład zpalania/gaszenia z trzech miejsc.

Baret
Początkujący
Początkujący

autor: Baret » 04 wrz 2007, 23:11

no jęsli nawet ten schemat pokazuje trzy punkty załacznia - dla mnie bardziej na dwa - to brakuje dwóch źródeł światła!

Paulsky
Początkujący
Początkujący

autor: Paulsky » 05 wrz 2007, 10:14

No to coś właśnie między włącznikami schodowymi to jest ten krzyżowy. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że wchodzi jeden przewód, wychodzą dwa. Włącznik schodowy przekłada fazę między tymi dwoma przewodzikami. Następny, ten nieszczęsny niewidoczny krzyżowy miesza między tymiż dwoma przewodzikami znów przekierowując dobrze już zbłąkaną fazę zaś ostatni, kolejny schodowy, Doprowadza wszystko do porządku kierując naszą fazę na znów jeden przewód który już prosto i bez motania biegnie do naszego źródła światła. A czy źródłem światła będą dwie żarówki, trzy czy też jedna to już zależy od widzimisie. Wpinamy je równolegle, znaczy, tak na "chłopski rozum" (tu bez obrazy tak się tylko mówi) W puszce łączymy je do kupy. :)

Wróć do „Instalacje elektryczne”