Re: Ogrzewanie domu. Poczatkujacy. Pomoc w podjeciu decyzji.
autor: Indiana » 17 cze 2012, 21:18
Jestem bardzo zaskoczony, że Enerbau zaczyna rozumieć to, o czym wiadomo od co najmniej 10-ciu lat - nadchodzące duże problem z produkcją energii elektrycznej.
Różnica między nami a Niemcami polega na tym, że nie mamy za bardzo z czego dotować rozwoju energetyki wiatrowej.
Wiesz, jak działa system energetyczny w Niemczech przy dobrych wiatrach? Prąd w sieć idzie owszem z elektrowni wiatrowych, ale w celu stabilizacji systemu równolegle pracują bloki węglowe - nie wytwarzające prądu, ale w natychmiastowej gotowości do podania mocy. Wiesz, ile zużywają węgla w czasie gotowości, bezproduktywnie obracając turbiny? No właśnie tu jest problem - bo tyle samo, jakby oddawały moc do sieci. Czyli podsumowując: w sieć płynie energia wiatrowa (czysta, zielona), a elektrownie węglowe walą w atmosferę CO2 - ale ponieważ nie produkują przy tej okazji prądu, więc do bilansu "zielonej energii" to się nie wlicza. Polski na taki kretyński system nie stać.
Enerbau - nie wiedziałem, że nie wolno prywatnym inwestorom stawiać turbin? Jeśli tylko zechcę, to mogę nawstawiać sobie tyle turbin, na ile mi starczy kasy. U nas, w niezbyt sprzyjających warunkach, ludzie stawiają sobie wiatraki, i jakoś się kręci. Coś ty tam wykombinował? Pewnie chodzi o to, że według Ciebie "rząd ma jeszcze podłączyć je do sieci". Bo fakt, że czasem przyłączenie do sieci jest droższe niż budowa wiatraka. A z jakiej racji z naszych podatków mamy ciągnąć setki kilometrów linii energetycznych i budować za frajer elektrownie szczytowe, żeby nagłe skoki napięcia nie rozwalały nam systemu energetycznego? Niech sobie Inwestor wiatrowy o to zadba, w końcu wiatr wieje za darmo, a energia elektryczna jest już na tyle cenna, by się opłacało.