Nadproża L19 - dlaczego zewnętrzne inaczej?

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

ksyfon
Zainteresowany
Zainteresowany
Nadproża L19 - dlaczego zewnętrzne inaczej?

autor: ksyfon » 03 maja 2011, 22:48

Witam
Rozważam możliwość wykonania nadproży z prefabrykatów L-19. Znalazłem taką metodologię:

Obrazek

Zastanawia mnie jednak, dlaczego w ścianach zewnętrznych układ belek MUSI być odmienny? Mur ma 24 cm (Solbet), docieplenie będzie 12 cm styropianem. Po jaki grzyb jeszcze ta kształtka ma być docieplona??? A jeszcze fakt, że takie nadrpoże wykonane zgodnie z sugestiami producentów, musiałoby wystawać 5 cm poza lico muru...

Czy naprawdę dla ściany zewnętrznej taki układ kształtek musi być zachowany? Czy to tylko względy ocieplenia, które ja rozwiążę swoim styropianem i wtedy mogę zestawiać wszędzie "normalnie?

Pozdrawiam

ble22
Aktywny
Aktywny
Re: Nadproża L19 - dlaczego zewnętrzne inaczej?

autor: ble22 » 08 maja 2011, 8:14

Pierwszy raz widzę takie rozwiązanie przy ścianach zewnętrznych, ani w literaturze, ani w swojej praktyce nigdy się nie spotkałem z takim rozwiązaniem przy układani belek nadprożowych.
Sens to jakiś ma, ale jeśli ściana jest docieplana to taki układ nie jest konieczny. A dla ścian niedocieplanych (jednowarstwowych) są odpowiednie rozwiązania systemowe, przy których L-ki się chowają.

Wróć do „Ściany”