-"Ale oczywiście każdy może mieć z nas różne podejscie."- to nie moje podejście, tylko taka jest fizyka. Niezależnie od naszych zapatrywań i wiedzy, ceny ogrzewania będą rosły. Wprowadza się normy emisji ciepła, certyfikaty domów itp. Już u nas zaleca się 70 kWh/m2 rocznie, co przy Norwegii 40 kWh /m2 jest przepaścią. A technologiami, które Pan podaje nie udaje się zejść poniżej 120 kWh/m2 rocznie.
-"Ale niech mi Pan powie co Pan uważa na temat niskiego U=....[W/m2*K]
I w końcu niech mi Pan powie co jest naprawde lepsze:
Silka 24+12cm styropian czy gazobeton 24cm + 12styropian, czy porotherm 24cm +styropian " - Jak już podałem wyzej nie ma większego znaczenia który z tych materiałów użyjemy przy nawet tak cieńkiej (12 cm) izolacji. Ale jeżeli musiałbym wybierać to silka njlepiej będzie odprowadzała ciepło przez fundament pod dom.
-"ze pozostawiony na zime bardzo lubi sie rozwarstwić (woda+mróz itp" - Nie dpuszczam nawet możliwości by woda była w przegrodzie termicznej. Dlatedo do Pana ściany dołożyłbym stelaż wypełniony wełną (3-7cm) folia i włóknogips lub g-k, jak na rys.
www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566.php?ma ... tries_id=9
lub
www.isover.se/sw5687.asp
A co ja bym wybrał? -
www.isover/sw6406.asp
Panie Sylwku proszę odpowiedzieć sobie na proste pytania
Czy dążnie do 40 kWh/m2 rocznie to błąd, skoro już to w wielu krajach obowięzuje (RT2000)?
Poniewaz wiąze się to z min. trzykrotnym zwiększeniem izolacji w podłodze ścianie dachu (0.1 - 0.08W/m2xK ) (
www.isover.se/sw5669.asp www.isover.se/sw5722.asp )
Minimum trzykrotnym zmniejszeniem strat przez wentylację (rekuperacja) i minimum trzykrotnym zmniejszeniem zużycia wody użytkowej (krany bezdotykowe + termy pojemnościowe blisko kranów)oczywiście nie tracąc nic z komfortu. TO JAK TO UZYSKAĆ OCIPLAJĄC NA ZEWNĄTRZ?
Proszę wyliczyć """ Pan z BDB:Ma rację Pan Sylwek, że da się obliczać możliwości wykraplania się pary wodnej w każdej przegrodzie. Dzisiaj mamy dwie metody: przybliżona w warunkach stacjonarnych i symulacja niezwykle zbliżona do rzeczywistej metodą Kunzel'a i jego programu komputerowego. """ dla ciany 0.1W/m2xK . I proszę pamiętać, o minimalizacji bezwładności bo sterujemy super dokładnie ogrzewaniem.
Jeste ciekaw co Panu wyjdzie.