Panie darq
Gdyby nie ostatni akapit, to gotów byłbym uznać Pana za kolejnego szarlatana jak Brzęczkowski.
spór o termoizolacje wewnętrzne czy zewnętrzne jest podobny do sporu o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Prawidłowo wykonana izolacja wewnętrzna jest równie dobra jak prawidłowo wykonana zewnętrzna.
Większej głupoty nie słyszałem. Ta wypowiedź świadczy o kompletnym dyletanctwie Pana w tym temacie. Założę się, że nie ma Pan wykształcenia budowlanego!
Brzęczkowski jest uparty z promowaniem swoich rozwiązań ale robi dobrą robotę.
Nie dziwię się takiej wypowiedzi, bo cóż innego kolega Brzęczkowskiego może napisać. To Pan pod nickami wentylatorek, abramek i innymi popiera brednie Brzeczkowskiego?
Oczywiście że istnieją domy z termoizolacjami wewnętrznymi. Prawdopodobnie właśnie Brzęczkowski był natchnieniem ich projektantów. Wyżej już wymieniona nasza strona internetowa to nie fotomontaż.
A ja twierdzę zupełnie coś przeciwnego. Dlaczego nie otrzymałem do dzisiaj adresu takiego domu? Są jakieś problemy? Ani jednego adresu? Chcę zbadać skutek natchnienia Geniusza budownictwa. Chciałbym także ujrzeć architekta, dla krórego laik bez wykształcenia może być konsultantem! Pan wierzy w to co pisze? Takie same brednie jak TB! Pisze się bzdury i w nie wierzy?
Fizyka budowli czy fizyka - też temat tego czy podobnych działów. Może ktoś by się zastanowił, że stworzenie prawidłowych warunków w pomieszczeniach dla przebywających tam ludzi jest podstawowym celem budynku?
Po tym akapicie, to już nie mam żadnych wątpliwości o Pana także dyletanctwie w temacie budownictwa!
Dom pasywny, energooszczędny czy jak mu tam, oprócz niskiego zużycia paliwa na ogrzewanie musi być tani w budowie. Jeżeli się mylę, to rzeczywiście przyjdzie nam oglądać reklamy w TV i na tej podstawie budować domy.
Obawiam się, że nie nas a Pana to czeka, bowiem domy o niskiej energochłonności muszą być nie tanie w budowie, a mieć najniższe koszty wynikowe! O optymalizacji kosztów inwestycyjnych względem eksploatacyjnych Pan słyszał? Wygląda, że ekonomia także leży daleko!
Drogi Obrońco Brzęczkowskiego!
To nie dyskusje czy pomysły tworzą warunki dla zapewnienia mikroklimatu w mieszkaniach, lecz wnioski z fizyki budowli! Nie fizyki, a fizyki budowli!
Jeśli Pan nie odróżnia fizyki od fizyki budowli, to podkreślam, iż fizyka, to dziedzina szeroka i ogólna składająca się z kilkunastu działów. Jednym z nich jest fizyka budowli. Fizyka ogólna nie bada zjawisk zachodzących w poszczególnych komponentach budynków (od fundamentów po dach) i nie bada mikroklimatu człowieka, a fizyka budowli.
Gdyby jednak Brzęczkowski ukończył, a nie liznął wydział fizyki, zapewniam Pana, że nie pisałby takich i tylu niedorzeczności o budownictwie. Czy wie Pan dlaczego? Bo człowiek wykształcony ma świadomość swojej wartości i zna pojęcie wstydu i ośmieszenia.
Jeżeli ma Pan ochotę podyskutować o konkretach, chętnie się przyłączę.
Jerzy Zembrowski
BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB